Şeref ve Sorumluluk Çerçevesinde Ehl-i Beyt
Şeref ve Sorumluluk Çerçevesinde Ehl-i Beyt
Ehl-i Beyt Mektebi derslerinin bu haftaki konusu: Şeref ve Sorumluluk Çerçevesinde Ehl-i Beyt idi. Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, bu başlık altında Ehl-i Beyt’in şerefinin yüceliğine karşı sorumluluklarının da ne kadar çok olduğunu anlattı. Ayrıca ümmetin bu konuda ki sorumluluklarına da dikkat çekti.
Dersten Cümleler:
· Şatb el-Memdûd isimli Ebû Tavit künyeli, sahabinin hayatından bir örnek…
· Üç ayet çerçevesinde sevgi meselesi…
· وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ
· “İnsanlardan öyleleri vardır ki, Allah’tan başkasını Allah’a denk ilahlar edinir de onları Allah’ı sever gibi severler. İman edenlerin Allah’a olan sevgileri ise (onlarınkinden) çok daha fazladır.” (Bakara 165)
· قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
· “(Resulüm! ) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Ali İmran 31)
· قُلْ لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَىٰ ۗ
· “De ki: Ben buna (bu çabama, bu hizmetime) karşılık sizden yakınlarıma göstereceğiniz sevgiden başka bir ücret istemiyorum.” (Şura 23)
· Üç ayetin, üç önemli mesajı:
1- Allah’ı sevmek, imanın hakkıdır.
2- Peygamber’i sevmek, Allah’ın hakkıdır.
3- Ehli Beyt’i sevmek Peygamber’in hakkıdır.
· Zeyd b. Erkam rivayeti…
· “Size bir de Ehl-i beyt’imi bırakıyorum. Allah’dan korkun da Ehl-i beyt’ime saygılı davranın! Allah’tan korkun ve Ehl-i beyt’ime saygılı davranın! Allah’tan korkun ve Ehl-i beyt’ime saygılı davranın!.”
· “Biz Muhammed âilesine sadaka almak, yemek helâl değildir” buyurdu.
· “Onun sadaka olmadığını bilsem yerdim.”
– Sadaka: Allah rızası için fakirlere, muhtaç kimselere, karşılıksız olarak verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan tüm harcamalardır.
– İnfak: Fayda ve yarar veren bir şeyi ona muhtaç olan biriyle karşılıksız paylaşmaktır. Hükmü, nafiledir. Dolayısı ile infak sadakanın nafile olanına denir.
– Zekat: Artma ve çoğaltma ile arı duru bir hale getirme yani temizleme demektir. Sadakanın farz olanına zekat denir.
– Fitr/Fitre: Fıtrat sadakasıdır. Ramazan ayına hastır; var olmanın bir sadakasıdır. Hükmü ise vaciptir.
Zekatın kimlere verileceği Tevbe Süresi’nin 60. ayetinde açıkça beyan edilmiştir. Bunlar tam sekiz sınıftır.
1- Fakirler
2- Miskinler/Düşkünler,
3- Amilin/ Zekat memurları
4- Müellefe-i Kulup/Kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar
5- Boyunduruk altında olanlar yani köleler
6- Borçlular
7- Allah yolunda olanlar (İlim yolunda, cihad yolunda, Allah’ın razı ve memnun olacağı yollarda…)
8- Yolda kalmışlara
Peki, zekat kimlere verilmez?
– Bu sekiz sınıf dışındakilere verilmez.
– Bakmakla yükümlü olduğu kimselere verilmez. Kişinin annesine, babasına, dedesine, ninesine, oğluna, torununa, erkek ise hanımına, kadın ise beyine verilmez.
– Ehli Beyt mensuplarına verilmez.
Peki, neden Efendimiz’e ve Ehli Beyt’ine sadaka almak; haramdır? Bunun birkaç farklı sebebi, hikmeti vardır. Ben bu sebeplerden iki tanesini şudur:
Bunlardan ilki; Rics kelimesinin hakkı için
İkincisi; Temsiliyet makamının hakkı için…
Birincisi: Rics kelimesinin hakkı için…
إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا
“Ey Ehli Beyt! Gerçekten Allah, sizden her türlü kiri (günah ve çirkinliği) gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister.” (Ahzab, 33)
“Şüphesiz bu sadakalar, insanların mallarının kirleridir. Bunlar ne Muhammed’e helâldir, ne de Muhammed ailesine” (Müslim, Zekât 168; Nesâî, Zekât 95)
İkincisi: Temsiliyet makamının hakkı için…
“Birincisi: Ehl-i dalâlet, ehl-i ilmi, ilmi vasıta-i cer etmekle itham ediyorlar, “İlmi ve dini kendilerine medar-ı maişet yapıyorlar.” deyip insafsızcasına onlara hücum ediyorlar. Bunları fiilen tekzip lâzımdır.” (Mektubat, 2. Mektup)
(2260)