Isparta / Peygamber’in (sas) Nazlı Gülü: Hz. Hafsa Bint Ömer

82 İl 82 Sahabî projesinin 36. programı gül şehri Isparta’da yapıldı. Ev sahipliliğini Radyo Net ve Isparta İmam Hatipleri Mezunları Derneği’nin yaptığı program Isparta Belediyesi Kültür Salonu’nda gerçekleşti. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Dernek Başkanı Celal Atasoy’un selamlama konuşması ile devam etti.

Isparta’nın Nasibi Hafsa Annemiz

Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, “Peygamber Evinin Nazlı Gülü Hz. Hafsa” başlığında, Hz. Ömer’in kızı ve müminlerin annesi Hz. Hafsa annemizi çok farklı yönleri ile anlattı. Neden Isparta’da Hz. Hafsa’nın anlatılacağına dikkat çekerek sözlerine başlayan Hocamız, şöyle dedi: “Bu projede Isparta’nın nasibi, Hücre-i Saadet’ten bir annemiz oldu. Dedik ki, Isparta gül şehridir, güllerin şehridir; öyleyse bu ilimizde Asrı Saadet’in güllerinden biri anlatılmalıdır. Konya’da Hz. Ömer demiştik, burada da hemen yanı başında da kızı Hz. Hafsa diyelim ki, gül şehrinde, Asrı Saadetin gül kokan bir annemizin üzerinden 14 asır sonra olsa bile o güzel iman kokusunu buralardan duyabilelim…”

Tam Babasının Kızı

Konuşmasına Hz. Hafsa annemizin özelliklerini anlatarak devam eden Hocamız, “Hafsa validemizin hayatını bir cümlede özetlesek ne deriz? ” sorusuna şöyle cevap verdi: “Bu soruya çok farklı açılardan cevap verilebilir de, biz bunun cevabını 8 yıl aynı haneyi paylaştıkları Hz. Aişe annemizden alacağız. Bakın Aişe annemiz onun hakkında ne diyor? “Hafsa tam babasının kızıdır.” “Binti Ebiha/ Babasının kızı” bu ifadeyi bir yerlerden hatırladınız mı? Aynı ifadeyi biz daha çok Efendimiz’in biricik kızı, can parçası Hz. Fatıma için çok duymuştuk değil mi? Ona da çokları böyle demişti. Şimdi aynı ifadeyi Hz. Aişe annemizin dilinden Hz. Hafsa için duyuyoruz.”

Hz. Huneys’in Evinden, Hz. Peygamber’in Evine…

Hz. Hafsa annemizin hayatının safhalarını anlatan Muhammed Emin Hocamız, onun ilk önceleri çok iyi tanınmayan, ama kesinlikle tanınması gereken Huneys b. Huzafe es-Sehmî ile evlendiğini, kocası ile Medine’ye hicret ettiğini, kocasının Bedir’de aldığı yara üzerine de vefat ettiğini söyledi. Kızının dul kalmasına çok üzülen Hz. Ömer, onu ilk önce Hz. Osman ile sonra Hz. Ebû Bekir ile evlendirmek istediğini ama buna muvaffak olamayınca meseleyi Peygamberimiz’e açtığını ve aldığı cevapla da çok sevindiğini anlattı. Peygamberimiz’in, kalbi kırık Hz. Ömer’e söylediği cümlenin şu olduğunu söyledi: “Ömer yavaş ol! Allah, Osman’ı senin kızından daha hayırlı biri ile senin kızını ise Osman’dan daha hayırlı biri ile evlendirecektir.” Bu sözün anlamı şu idi: Hz. Osman, Peygamberimiz’in kızı ile Hz. Hafsa ise Peygamberimiz ile evlenecekti.

Hücre-i Saadet’in Gülü

Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, konuşmasını Hz. Hafsa annemizin, Peygamber Efendimiz ile geçirdiği sekiz yıllık evlilik hayatını anlatarak devam ettirdi. Gerçekten bugünün eşlerine çok önemli mesajlar vardı sözlerinde… Acısı ile tatlısı ile nasıl bir evlilik hayatlarının olduğunu örneklerle sunarken, Hz. Peygamber’in en önemli sünnetlerinden birinin de eşlerine karşı tutumu olduğunun altını çizdi. Hz. Hafsa validemizin adının içinde olduğu Talak, Tahrim ve İlâ hadiseleri de gerçekten dinlenmeye değerdi.

Bursa Malik B. Teyyihan’ı Misafir Edecek

Konuşmasını Hz. Hafsa annemizin üzerinden alınması gereken mesajlarla bitiren Hocamız, özellikle, bu annemizin, evlat, hanım, anne, muallim ve özelliklede müminlere anne olarak verdiği derslere dikkat çekti. Hocamızın dinleyenlerle paylaştığı beş madde şunlardı:

1- Babalar ve anneler evlatlarının şerefi, evlatlar ise ebeveynlerinin şerefidir. Aldığın şerefe gölge düşürme ki, senden alanlarda daha ileriye götürebilsin.
2- Evlenmek, bey olmak, hanım olmak büyük bir nimettir. Her nimetinde değeri nispetinde külfeti vardır. Evliliği bir ibadet olarak anla ki, altında ezilmeden hakkını ödeyebilesin.
3- Babalara anne olabilmek, yaşının ötesinde bir olgunluk göstermekle mümkündür. Çevreni ve zeminini olgun insanlarla donat ki, yaşının üzerinde bir kıvama erebilesin.
4- İnsan bildiği şeylerin hocası, bilmediklerinin ise talebesidir. Yukarıdan ilmi aldığın hocalar, aşağıda ilmi vereceğin talebeler her zaman olmalı ki, gerçek manada ilim yolcusu olabilesin.
5- Peygamber evinin hanımları bizlerin anneleridir. Onları, bizi doğurup büyüten annelerimizden daha fazla sevmek imani bir sorumluluktur. Hayatlarını hayat, ahlaklarını ahlak olarak edin ki, onlara anne diyebilecek, onlardan evladım hitabını duyabilecek seviyeye kavuşabilesin.

Projenin 37. programı, 30 Ocak 2013 Çarşamba günü, Bursa’da gerçekleşecek. “Medine’nin Yiğidi Malik b. Teyyihan” başlığında yapılacak program, Teyyare Kültür Merkezi’nde olacak.
Daha fazla bilgi için 0 212 544 76 99 nolu telefonu arayabilir; www.82il82sahabi.com, www.siyervakfi.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

(3911)