Bingöl / Cennetin Çiçeği: Hz. Hüseyin B. Ali
82 İl 82 Sahabî projesinin 55. programının durağı Bingöl’dü. Bingöl, Diyanet-Sen Şubesi’nin ev sahipliliğini yaptığı program, Belediye Kültür Merkezi Salonu’nda yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Salonu tıklım, tıklım dolduran Bingöllülerin çoğu programı ayakta dinlemek zorunda kaldı.
Çalık: Hz. Hüseyin Hakkın Temsilcidir.
Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çalık’ın selamlama konuşması ile devam etti. Çalık, Sahabe’nin ve Hz. Hüseyin’in anlaşılmasının önemine dikkat çekerek: “Hz. Hüseyin hakkın temsilcisidir. Bize düşen onu iyice anlamak ve onun gibi çağın Yezidlerine karşı durmaktır” dedi ve projeden dolayı Siyer Vakfı’nı tebrik etti.
Ehl-i Beyt’i Sevmek Peygamber’in Hakkıdır.
Daha sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hocamız davet edildi. Hocamız: “Sevginin çok önemli bir amel olduğunu ve insanı kurtaran en mühim vesile olduğunu” belirttikten sonra şöyle dedi: “Sevmek kurtuluştur ve imanî bir sorumluluktur. Allah’ı sevmek, imanın hakkıdır. Peygamber’i sevmek, Allah’ın hakkıdır. Genelde Sahabe’yi, özelde Ehl-i Beyt’i sevmek ise Peygamber’in hakkıdır…”
Neden Bingöl’de Hz. Hüseyin?
Muhammed Emin Hocamız, neden Bingöl’de Hz. Hüseyin’in anlatılacağına ise şöyle değindi: “Bingöl’de Ehl-i Beyt sevgisinin ne kadar çok olduğunu ben iyi bilirim. Hz. Hüseyin sevdasının burada ne kadar derin olduğunu da bilirim, bundan dolayı Bingöl’ün nasibi, Şehitlerin Sertacı olan Hz. Hüseyin oldu. Allah, onu hakkı ile tanımayı ve yolunu yol olarak edinmeyi hepimize nasip etsin… Hz. Hüseyin demek, nübüvvet evinin meyvelerinden biri demektir. Nübüvvet evinin meyveleri demek, Peygamber ağacının dallarından bize uzanan güzel nimetler demektir. Çünkü Efendimiz (sas) demiştir ki: “Her Peygamber’in nesli kendindendir, benim neslim ise Fatıma’dandır.” Dolayısı ile Hasan ve Hüseyin demek; Evlad-ı Ali demektir; ama Nesl-i Muhammedi demektir…”
Cennet Gençlerinin Efendisi
Konuşmasına Hz. Hüseyin’in hayatına beş farklı pencere açarak devam eden Muhammed Emin Hocamız, onun Dedesi Resulullah, Annesi Fatıma, Babası Ali, Abisi Hasan ve Kendi nefsi ile olan hatıralarını çok güzel tablolarla anlattı. Dedesi ile olan hatıraları gözyaşlarına sebep oldu. Peygamberimizin torunu için bir gün şöyle dediğini söyledi: “Hüseyin bendendir, bende Hüseyindenim; Hüseyin bendendir, bende Hüseyindenim! Allah’ı seven Hüseyin’i sever! Hüseyin torunlardan bir torundur!”
Yezidlere Karşı Durmak, Hüseyin’in Tavrıdır.
Hz. Hüseyin’in anne ve babası ile olan hatıralarını da anlatan Hocamız, Hz. Hasan’ın vahdet adına attığı o büyük adımı da çok güzel ifadelerle açıkladı. Hz. Hasan’dan da bu ümmetin alacağı mühim dersler olduğunu söyleyen Hocamız, “İslam ümmetinin birliği Hz. Hasan gibi hilafet yüzde yüz senin hakkın olmasına rağmen, hakkından ümmet için vazgeçmeye bağlıdır” diye konuştu. Konuşmasının sonlarında Kerbala’ya da değinen Hocamız, o gün var olan tavırların bugünde var olduğuna dikkat çekerek, “yüreklerin sadece Hüseyin ile olması yetmez, bileklerinde onunla olması gerekir” dedi.
Hz. Hüseyin’den Alınacak Dersler
Ehl-i Beyt’in ilk halkasının aleme, “Hz. Ali’nin eliyle istikameti, Hz. Fatıma’nın eliyle iffeti, Hz. Hasan’ın eliyle vahdeti, Hz. Hüseyin’in eliyle şehadeti, Hz. Zeyneb’in eliyle izzeti, Hz. Ümmü Gülsüm’ün eliyle dirayeti” öğrettiğini söyleyen Muhammed Emin Hocamız, çok önemli mesajlarla konuşmasını sonlandırdı. Bingöllülere farklı anlar yaşatan program gözyaşları ile sona erdi.
Neleri Hayata Taşımalı?
Hocamız, Ehl-i Beyt’in altı önemli isminden altı kavramın öğrenilmesi gerektiğini söyledi, sonra onlar üzerinden altı mesaj verdi. O mesajlar şöyle idi:
– Hz. Ali’den istikameti
– Hz. Fatıma’dan iffeti
– Hz. Hasan’dan vahdeti
– Hz. Hüseyin’den şehadeti
– Hz. Zeynep’ten izzeti
– Hz. Ümmü Gülsüm’den dirayeti öğrendi.
1- Hz. Ali gibi istikameti hayatının esası kılmak istiyorsan, Rabbin ile irtibatını çok güçlü tutmalısın. İhsan şuurunu kuşanmalı, ihlas üzere yaşamalı; Allah’tan gayri ne varsa hepsini yüreğinden silip atmalısın. Tevhidi istenilen oranda hayatına hakim kılmalısın ki, savrulmadan yürüyebilesin.
2- Hz. Fatıma gibi iffeti hayatının esası kılmak istiyorsan, Betül olmalı, el değmemiş, göz değmemiş, bir şekilde Ali’ne yürümelisin. Allah, kitabında kötü kötüye, temiz temize yakışır diyor. Vakarı, edebi, hayayı hayatında diriltmelisin ki, adını iffet abidelerinin arasına yazdırabilesin.
3- Hz. Hasan gibi vahdeti hayatının esası kılmak istiyorsan, yüreğin yansa bile ümmetin birliği adına kendi haklarından vazgeçmelisin. Düşmanlar alay etse, dostlar kınasa, cahiller ileri-geri konuşsa ne yazar. El-Ar hayrün mine’n-nar/ Utanmak ateşten hayırlıdır deyip, vahdet adına dım atmalısın ki, paramparça olmuş ümmeti birleştirebilesin.
4- Hz. Hüseyin gibi şehadeti hayatının esası kılmak istiyorsan, her gün dualarının başına onu koymalı ve bir şehit gibi yaşamalısın. Şehit, Allah yolunda kurban olandır. Kurban, kusurlu olanlardan seçilmeyeceğine göre, önce imanını hayatına şahit etmelisin ki, şehitler kervanına katılabilesin.
5- Hz. Zeynep gibi izzeti hayatının esası kılmak istiyorsan, zalimlerin karşısında, hakkı en gür seda ile haykırmalısın. Şehitlerin aziz hatıralarına sahip çıkmak, onların toprağa akıttıkları kanların unutulmamasını sağlamaktır. Yezidlerin hiçbir tehdidinden korkmadan hakkın sesi olmalısın ki, geri de kalmanın sorumluluğunu yerine getirebilesin.
6- Hz. Ümmü Gülsüm gibi dirayeti hayatının esası kılmak istiyorsan, aklını, ruhunu, kalbini Kur’an ve Sünnet ile beslemelisin. Kaynaklarını ilahi olandan belirlersen, olgunlaşır, istenilen kıvama erişir, Farukiyet evinin gelini olursun. Kur’an’ı temel kaynağın, Sünnet’i temel rehberin olarak edinmelisin ki, basiret ve feraset adına alemi hayran bırakacak adımlar ortaya çıkarabilesin.
Daha fazla bilgi için 0 212 544 76 99 nolu telefonu arayabilir; www.82il82sahabi.com, www.siyervakfi.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Yapılan tüm programları ise www.siyertv.com adresinden izleyebilirsiniz.
(4006)