Batman / Cömertlik Deryası: Hz. Abdullah Bin Cafer
82 İL 82 Sahabi Batman’da
82 İl 82 Sahabi projesinin 17. programı Batman’da büyük bir coşku ve katılım ile gerçekleşti. Aile-Der’in ev sahipliğini yaptığı Batman Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı.
Havaların çok sıcak olmasına rağmen büyük ilgi gören program, Hafız İbrahim Yakut’un okuduğu Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı. 82 İl 82 Sahabi Projesi’nin tanıtım filminin gösterimi ardından açılış konuşmasını yapan Aile-Der Başkanı Rümeysa Sütçü, derneğin çalışmaları konusunda bilgi verdi ve bu büyük projeden dolayı Siyer Merkezi’ne teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, Batmanlıları Kürtçe selamlayarak sözlerine başladı. Projenin oluşumu hakkında kısa bir bilgi veren Hocamız, neden Batman’da Ehli Beyt mensuplarından Hz. Cafer’in oğlu Abdullah b. Cafer’in anlatılacağını belirtti. Hasankeyf’te bulunan kabrin bir makam olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Hocamız, “Ehl-i Beyt’ten olan bir insanın, 760 senedir Batman’da isminin unutulmaması ve zihinlerde bu ismin sürekli olarak hatırlanmasının çok önemli bir hikmeti olduğuna” vurgu yaptı. Hocamız sözlerine şöyle devam etti: “Miladi 628, 629’dan beri bölge halkının İslam’ı kabul etmiş ve o günden beri birçok zorluk ile karşı karşıya kalmasına rağmen hiçbir zaman Yezidlerin, İbn Ziyadların, İbn Zilcevşenlerin taraftarları ve sevenleri olmamıştır. Kim ne derse desin, Kürt halkının tarafı İslam’dır, Kur’an’dır, Peygamber’dir, Ehli Beyt’tir, inşallah kıyamete kadar da böyle kalacaktır… Şarkın en sevgili sultanı Selahaddin-i Eyyübileri, Ahmed-i Hanileri, Meleyi Cizireleri, Şeyh Saidleri ve Bediüzzamanları yetiştiren bu bereketli topraklar, yine ümmete rehber olan insanlar yetiştirecektir.”
Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, konuşmasını Abdullah b. Cafer’in hayatından bazı tabloları anlatarak devam ettirdi. Onun şahsiyetini, annesini babasını, kardeşlerini, Habeşistan hayatını, babasının şehadetini, Peygamberimiz ile olan münasebetlerini ve daha onlarca meseleyi çok farklı örneklerle Batmanlılarla paylaştı.
Konuşmasının sonunda Abdullah b. Cafer’in hayatından alınması gereken beş temel cümleye dikkat çeken Hocamız, “söz emanettir, bende bu emaneti size emanet ediyorum” dedi.
Hocamızın paylaştığı o beş cümle şunlardı:
1- Cömertliği hayatının esası olarak belirle ki, cennete dünyadan uzanabilesin; orada Peygamberle kol kola, yan yana yürüyebilesin.
2- İzzeti kendine elbise olarak edin ki, savrulmadan dimdik durabilesin, Hz. Zeynep gibi İbn Ziyadların, Yezidlerin saraylarında hakkı hakka yaraşır bir biçimde haykırabilesin.
3- Muhabbeti sadece sözde bırakmayıp öze taşı ki, dilin, ırkın, kabilen, aşiretin farklı bile olsa, Peygamberle bağını güçlendirebilesin, O’na yakınlaşabilesin.
4- Şehadeti bir özlem ve sevda haline getir ki, bu güzel yüzlü ölüme kavuşabilesin, geride bıraktıklarını Allah’ın himayesine ve Resulün gözetimine terk edebilesin.
5- Teslimiyeti aklının ve kalbinin eksenine yerleştir ki, Kerbela gibi facialar yaşasan bile kadere rıza gösterebilesin, beşer zülüm eder, ama kader adalet eder diyebilesin.
(1994)