En Güzel Örnek Her Alana Örnek mi? (1. Bölüm)
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın anlatımıyla Hz. Peygamber Efendimiz’in (sas) mübarek hayatlarından kendi hayatlarımıza hisseler almaya gayret edeceğimiz Siyer’den Hayata programlarımızın 1. bölümü.
Siyer’den Hayata programlarımızın bu bölümünde konumuz: “En Güzel Örnek Her Alana Örnek mi?”
Bu bölümde konularımız;
• Üsve-i Hasene ne demektir?
• Hz. Peygamber’in Örnekliğinin anlam ve değeri
• Örnekliğin bağlayıcılığı ve sınırları
• Her alana ve her ana taşınabilir mi?
• Modern zamanlarda nasıl örnek alabileceğiz?
Dersten Cümleler
Bizlerde istek var, gayret yok. Siyer hayatımıza girerse ayaklarımıza fer olacak. Dersin bizi götürdüğü 2 yer:
– Bu Ramazan gerçek bir Ramazan olsun
– Ramazandan sonra da hayat Ramazan olsun
Bu Ramazan Ribattayız
Ribat: Sınır boylarında nöbet tutmak.
Cepheye gidecek değiliz. Asker değiliz. Fakat her şey bir Ramazanla başladı. Biz de aynısını yapabiliriz. Sabredin, sabırda yarışın, ribat tutun. Bizim de 5 cephemiz, ribat yerimiz var.
– Beden
– Hane
– Aile
– Toplum
– Ümmet
Serlevhamız: Bu Ramazan ve her zaman #SeninleyizYaResulallah
Çünkü sensin imam. Biz senden nasıl ayrı durabiliriz? Yüzlerce kusurumuz olsa, günaha batmış olsak, senin bize emanet ettiğin sünnete, mirasa tam olarak sahip çıkamasak bile, biz senden nasıl ayrı durabiliriz? Biz bu gayrette olursak, himmet gelir.
Üsve-i Hasene Kuran’da üç yerde geçiyor. İkisi Mümtehine 4. ve 6. ayetler İbrahim (as) ve ailesinden, biri Ahzab 21. ayette Efendimizden bahsediyor. En sağlam siyer kaynağı Kur’an Efendimizin üç yönünü anlatıyor.
– Değer ve kıymetini
– Görev ve sorumluluklarını
– Yetki ve sınırlarını
Üsve-i Hasene bu üçünü kapsar.
Neden sadece iki peygamberden bahsediyor. Diğerleri Üsve-i Hasene değil mi?
Tabii ki hepsi öyle ama bu kavramda anlatılan Hz. Muhammed (sas) ve Hz. İbrahim (as) olunca dikkat kesilmek gerekiyor.
Üsve: Yarayı tedavi etmek, onarmak, yenilemek, fabrika ayarlarına dönmek
Hasene: Güzellik
Üsve-i Hasene: En güzel örnek, numune-i imtisal, hayatın her anının ve her alanının tartışılmaz rehberi. Aklınıza gelen her türlü an ve zamanda rehberlik.
Bu yüzden Hz. İbrahim (as) ve Hz. Muhammed (sas)… Kuran’dan onlar hakkında her şeyi, hayatın her alanını okuruz.
Hz. Peygamberin hayatı bir beşerin hayatı değil. Bir beşerin üzerinden bütün beşeriyetin hayatıdır. Neye ihtiyacın varsa, hepsi onda var. İnsanlar hangi konumda olurlarsa olsunlar, Allah Resulü o konuda örnek olur.
Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir. (Ahzab, 21)
Eğer Allah öncelikli yaşıyorsanız hayat size çok zor. O zoru kolay kılacak bir örneğiniz var. Eğer siz ahiret öncelikli yaşıyorsanız, bütün dünya çamura batsın, sizin örneğiniz, rehberiniz var. Bütün dünya seni kınasın, sen hiç oralarda değilsin. Senin örneğin var. İstikamet üzere yaşamak zor. Bir örneğe ihtiyacın var. Resulün hayatında kim ne aramış da bulamamış?
Sünnet; Kur’an’ın Beyanı
Siyer; Sünnet’in Beyanıdır.
Efendimizin yaşadığı hayat, 6236 ayetin fiili bir tefsiridir. Peygamber kim, ben kimim. Sahabe kim, ben kimim diyoruz. Onların yolu gösterilince ben
öyle değilim, benden bunu bekleme deyip bu bahanenin arkasına sığınıyoruz. Ama bu örneklik imkansız değil. Öyle olsa ayet bunu söylemezdi. Sünnet, yapabileceğimiz ölçüdedir.
Biz onların ayakları altındaki toz olamayız ama görevden kendimizi alıkoyamayız. Allah bizi takat üstü bir şeye çağırmıyor. Efendimiz tavsiye edip yapın dediyse, yapabileceğimiz bir şeydir. Bizi imkansıza çağırmıyor.
Peygamberimiz hayatında çok önemli şeyler yaptı ama her yaptığını istemedi sahabeden. On yaptıysa 5 istedi. Bizden bir isteniyor. Gözümüzde büyütmeyelim. Sahabe başımızın tacı, Efendimiz önderimizdir, ondan daha değerlisi yoktur. Ama biz her koşulda onu rehber edinmeliyiz.
– Örneksiz terbiye olmaz
– Örneksiz kalite olmaz
– Örneksiz hayat olmaz
– Örneksiz başarı elde edilmez
Örneğimiz olmadığı için bugün bu haldeyiz.
Biz ne yaparsak Efendimizi (sas) daha iyi örnek alabiliriz? O’nu hayatımızın belirleyicisi kılmak için atmamız gereken adım nedir?
Tek cevap: Sevmek
Seven, sevdiğinin yolunda olur.
Seven, sevdiğine benzer.
Seven, sevdiğinin yolunu, yöntemini, her şeyini, sevdiğinin kendisine gösterdiği gibi yapmaya çalışır.
Sahabe sevdi, sevdiklerinin yolunda oldular. Ebu Bekir sevdi, her şeyi bıraktı, daima sağında oldu.
Ömer sevdi, öfkesini Müslüman etti.
Osman sevdi, 3-4 kez malını sıfırlayacak kadar infak etti.
Ali sevdi, Ebu Kuveys Dağında kim var denilince kaldırdı elini, bir daha indirmedi.
Allah Resulüne sevgi bizi kurtaracak.
Çünkü sevdiğinizde dağlar önünüzde yol olur ama eğer sevginiz yoksa yollar önünüzde dağ olur. Büyük bir külfet olarak gelir. Severseniz elinizden ne geliyorsa onu yaparsınız.
Sevgi neyle olur? Tanımakla olur. Marifet muhabbeti, muhabbet marifeti getirir. Tanırsanız seversiniz, severseniz tanırsınız.
Tüm sorunların çözümü Efendimizde. Kur’an bir eczane. Orada her şeyin ilacı var. Efendimiz bir doktor. O ilaçları hastalara veriyor. Sahabe ise tedavi yolu.
(1515)