Vefatının 11. Yıldönümünde Şahsiyeti, Eserleri ve Hatıraları

Muhammed Hamidullah Hoca Vefat Yıldönümünde Talabeleri ve Sevenleri Tarafından Yâd Edildi.

Siyer Araştırmaları Merkezimizin, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslam Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürüttüğü, “Kürsü Canlanıyor, Gününde ve Saatinde Üstad Muhammed Hamidullah Konuşuluyor” programlarının ikincisi, Muhammed Hamidullah’ın vefatının 11. sene-i devriyesi olan 17 Aralık 2013 Salı günü yapıldı.

Kaya: “Hamidullah Hoca Bizim İçin Çok Önemli Bir Değerdir.”

Moderatörlüğünü Siyer Vakfı Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya’nın yaptığı program, Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Salonu’nda,akademik camianın, öğrencilerin ve davetlilerin yoğun bir katılımı ile gerçekleşti. Kaya, Siyer Vakfı’nın 1435. Hicri yılı “Siyer Yılı” olarak ilan ettiklerini ve bu yıl kapsamında birçok çalışma başlattıklarını, bu çalışmalardan birinin de, Hamidullah Konuşuluyor programları olduğunu belirtti. Bugünkü programa konuşmacı olarak katılması planlanan Hayrettin Karaman ve Bekir Topaloğlu’nun ani rahatsızlıkları sebebi ile katılamayacaklarını bildirerek, programın konuşmacılarını tanıttı. Hamidullah Hoca’ya yıllarca asistanlık yapmış olan Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Mahmud Kaya ve Prof. Dr. Ahmet Ağırakça programın konuşmacılarıydılar.

Tuğ: “Siyer İlmine Büyük Katkıları Olmuştur.”

Yıllarca Muhammed Hamidullah Hoca’ya asistanlık yapan Prof. Dr. Salih Tuğ, Muhammed Hamidullah ile yaşadığı hatıraları katılımcılarla paylaştı. Hoca’nın “Türkiye’de geçirdiği yıllar, ilmi anlamda o günlerin sıkıntıları ve Hoca’nın dersleri ve konferansları ile akademik camiaya katkıları, yetiştirdiği talebeler ve ilmi mirası” konusunda çok önemli tespitlerde bulundu. Tuğ: “Hoca, başta Siyer ilmi olmak üzere birçok ilmi alana büyük katkıları olmuştur. ” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Kaya: “Çok haksız eleştirilere maruz kalmıştır.”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İslam Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Kaya’da, Hamidullah Hoca’nın İslam Peygamberi kitabının bir değerlendirmesini yaptı. Hoca’nın orada çok farklı ve orijinal tespitlerde bulunduğunu söyleyen Kaya, “Haksız itham ve eleştirilere maruz kalmasına rağmen, bunlarla zaman geçirmeyip, ilim yolunda bir ömür harcamıştır.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ağırakça: “Benim Arapça’ya olan sevdamın oluşmasını o sağlamıştır.”

Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Hamidullah Hoca’nın derslerine nasıl katıldığını ve o derslerden neler öğrendiği anlatarak konuşmasına başladı. Hoca’nın çok mütevazi bir kişiliği olduğunu söyleyen Ağırakça, “Benim Arapça’ya olan sevdamın oluşmasını o sağlamıştır. Arapça’nın tüm Müslümanların anadili olduğunu söyler, buna delil olarak da, Ahzab Sûresi’nin 6. ayetini getirir, ayette geçen “Peygamberin hanımları, müminlerin anneleridir” ifadesinden yola çıkarak, “annelerimiz Arapça konuşuyordu, o halde tüm müminlerin anadili Arapça’dır” diyordu.” dedi.

Bir Daha ki Ayın Konuğu Yusuf Ziya Kavakçı

Hamidullah Hoca ile alakalı programların üçüncüsü yine aynı yerde, 17 Ocak 2013 Cuma günü, Saat: 15.00’de, Hoca’yı çok iyi tanıyan ve Amerika’da kendi elleri ile defneden, Yusuf Ziya Kavakçı olacak.

(676)