Sahâbe Nesli ve İlim | Konya
Siyer Vakfımızın Hicri 1440 Sahabe Yılı projesi kapsamında düzenlenen, Anadolu ve Yurt dışında çeşitli bölgelerde gerçekleştirilmesi planlanan Yıldızlardan Dersler programlarının dördüncüsü Konya’da gerçekleştirildi.
Selçuk Mescid Topluluğu’nun organizasyonuyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa ilgi yoğundu.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Selçuk Mescid Topluluğu adına Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Topal selamlama konuşmalarını yaptı.
Selamlama konuşmasının ardından söz, “Sahâbe Nesli ve İlim” konulu konferansını yapmak üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza verildi.
İlim talep etmenin, kadın erkek hepimizin üzerine farz olan bir mükellefiyet olduğunu belirterek sözlerine başlayan Hocamız, Müslüman olarak hayatın hangi alanında olursak olalım 3 şeyi öğrenme yükümlülüğümüzün olduğunu söyledi:
1- Sağlam ve sahih bir akide
2- İbadet fıkhı ve Rabbimiz bizi hangi alanda istihdam ettiyse o alanın fıkhı
3- Kalbimizi muhafaza edecek, ruh terbiyemizi sağlayacak ilim
Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, ilim dediğimiz zaman aklımıza gelmesi gereken bazı önemli noktalara da temas etti.
– İlim, Allah’ın (cc) bir kuluna hayır murat ettiği zaman verdiği en büyük sermayedir.
– İlim ancak selim bir niyetle yapıldığında sahibine fayda sağlayacak bir rahmettir.
– İlim ancak amel öncelikli öğrenildiğinde ve amel dengesiyle sağlandığında fayda sağlayacak bir şeydir.
– İlim, bilmeyenlere de aktarılması gereken bir emanettir.
Hz. Peygamber’in (sas) en önemli vasıflarından birisinin de muallim olması olduğunu belirten Hocamız, ilim noktasında ihtiyacımız olan muallim, müteallim, mektep, menhec ve müfredat kavramlarını da yine Efendimiz’in (sas) öğrettiğine dikkat çekti.
Bize hedefi gösteren Hz. Peygamber’in (sas), o hedefe nasıl ulaşılacağını da gösterdiğini vurgulayan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız şunları aktardı:
“Hedeflerini Allah Resûlünden (sas) alanlar, o hedefe nasıl ulaşılacağını kendileri tayin edemezler. Bizlere hedefi gösteren, o hedefe nasıl ulaşılacağına da gösteriyor. Allah Resûlü (sas) yalnızca bir Medine kurmadı. O (sas), yeryüzünün tüm şehirlerinin nasıl Medineleşeceğinin yolunu da bize öğretti.”
İslam medeniyetinin en önemli vasıflarından birinin de ilmi temel azığı edinmesi olduğunu söyleyen Hocamız, üniversite, hastane, rasathane, muhtesiplik denen bu çağın zabıta kurumu denebilecek 4 kurumu insanlığa hediye edenin de İslam medeniyeti olduğuna dikkat çekti.
Muhammed Emin Yıldırım Hocamız konferansının devamında, Sahâbenin ilimle olan münasebetine ait çarpıcı tabloları nazarlarımıza vererek sözlerini noktaladı.
Sahâbe Yılı kapsamında icra edilen Yıldızlardan Dersler programlarının bir sonraki programı; 23 Aralık 2018 tarihinde, İzmir Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
(418)