Kadir Gecesi Karar Gecesi Değil Mi? / Kadir Gecesi H. 1439 – M. 2018

Siyer Vakfımızın, Kur’an’ın nazil olmaya başladığı gece olan Kadir Gecesini ihya edebilme adına düzenlediği Kadir Gecesi Programı büyük bir katılımla icra edildi.

Rabbimizin kelamı Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Muhammed Emin Yıldırım Hocamız “Kadir Gecesi Karar Gecesi Değil mi?” konulu dersini yaptı.

Hocamız dersinin başında hiç unutmamamız gereken Kadir Gecesinin en temel 5 mesajını bizlerle paylaştı.

1- Bu geceye değer katan şey Kur’an’dır. Hepimiz kendimize şunu soralım ve muhasebesini yapalım: “Gerçekten Kur’an bana da nazil oldu mu?”

2- Bu gece 1000 aya bedel bir gece, yani bir ömre bedel bir gecedir.

3- Bu gece sabaha kadar meleklerin saf saf ineceği bir gecedir.

4- Bu gece Cebrail’in gecesidir. Bu gece yeryüzüne sadece melekler değil, meleklerin komutanı olan Cebrail de iner.

5- Bu gece sadece iftar, teravih vakti değil, fecre kadar Kadir Gecesi olarak devam edecek.

Anların çok değerli olduğu bu zaman diliminde büyük müjdelere nail olabilmek için, bu anların kıymetini en iyi bilen Allah Resulü’ne (sas) ve onun güzide ashabına başvurmak mecburiyetinde olduğumuzu belirten Hocamız, Kadir Gecesi’nde yapılması gereken en önemli şeyin dua olduğunu ve bu duanın da bize Hz. Peygamber (sas) tarafından bildirildiğini şu hadis-i şerif ile açıkladı:

Âişe radiyallahü anhâ şöyle dedi:

– Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğun bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
– “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et.” (Tirmizî, Daavât, 84; İbni Mâce, Dua, 5)

Kadir Gecesinin bir isminin de Karar gecesi olduğunu ve Rabbimizin her Kadir gecesi biz kullarından kararlar almasını istediğini söyleyen Hocamız, bizlere örnek teşkil etmesi maksadıyla, kararlar nasıl alınmış asr-ı saadetten verdiği örneklerle anlattı.

“Gelin, Kadir Gecesini ömre bedel bir geceye dönüştürmek istiyorsak eğer, bizler de bu gece bazı kararlar alalım.” diyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız bizlerle 10 karar maddesini paylaştı.

1- Ne olursa olsun, işlediğimiz günah ne kadar büyük olursa olsun Allah’ın kapısından başka gidecek kapımız yok, oraya yönelip tövbe edelim.

2- Ne olursa olsun, işlerimiz, meşguliyetlerimiz ne kadar çok olursa olsun, namazlarımızı huşu ile kılıp, namazlarımızı muhafaza edeceğimize söz verelim.

3- Ne olursa olsun, güçlünün yanında değil, her zaman haklının yanında duracağımızın kararını alalım.

4- Ne olursa olsun, başımız gitse, dünyalıklarımızı kaybetsek, sevdiklerimizi yitirsek, bizi bugün alkışlayanlar yarın yuhalayacak olsalar dahi dilimizi yalandan temizleyelim.

5- Ne olursa olsun, kul hakkından ödümüz kopmalı. Haklarına girdiklerimizle, ahirete bırakmadan bu dünyada helalleşme adına bir karar alalım.

6- Ne olursa olsun, Müslüman nezaketlidir. Çünkü Müslüman, yeryüzünün en nezaketli insanına ümmet olmuştur. Karar alacağız ve o nezaketi zedeleyecek ne varsa hayatlarımızdan söküp atalım.

7- Ne olursa olsun, Müslümanlara moral olacağımıza dair karar alalım. Yüreğimiz kan ağlasa bile, sadaka olan tebessümü Müslümanlardan esirgemeyelim, gittiğimiz her yere moral, neşe götürelim.

8- Ne olursa olsun, kim terk ederse etsin, kim yarı yolda bırakırsa bıraksın, biz İslam’a hizmet yolundan asla geri durmayacağımıza karar verelim.

9- Ne olursa olsun, şartlar ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın hakkın ikamesi için çalışmaya karar verelim.

10- Ne olursa olsun, bu dünyada asla bir beklentiye girmeyip, ecir ve mükafatımızı yalnızca Allah’tan bekleyeceğimize dair bir karar verelim.

Program, Ramazan boyunca bu memleketin iman selameti ve çocuklarımız için okunan hatimlerin bağışlanması, ülkemiz ve ümmetimiz için edilen duaların ardından cemaatle kılınan teravih namazı ile nihayete erdi.

(1578)