Siyer Araştırmaları Kulübü Açılış Programı
Siyer Vakfı’mızın İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okumakta olan öğrencileri tarafından kurulan Siyer Araştırmaları Kulübü’nün açılış programı yapıldı.
Üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen program Bıçakçı Alaaddin Cami İmam Hatibi Hafız İsmail Kaya’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından selamlama konuşmalarını yapmak üzere Siyer Araştırmaları Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Adnan Demircan kürsüye davet edildi. “İyi Müslüman olma hedefimiz olmalı” diyen Prof. Dr. Adnan Demircan iyi bir Müslüman olabilmek için vahyin, nazil olduğu dönemin insanlarına ne söylediğini bilmemiz, dolayısıyla o dönemin insanlarını tanımamız gerektiğini vurguladı.
Kulüp Başkanı Kürşat Aslan’ın, Siyer Kulübü’nün kuruluş gayesi ve sene boyunca düzenlenmesi planlanan konferans, suffa meclisleri, münazaralar, vefa geceleri, kitap tahlilleri gibi çalışmalar hakkında misafirlere bilgi vermesinin akabinde söz, “Bitimsiz Sermaye: Siret-i Mustafa” başlıklı konuşmasını yapmak üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza tevdi edildi.
Sözlerine Siyer Kulübü’nün hayırlara vesile olması temennileri ile başlayan hocamız siyerden bahsedenlerin bu iddialarını ispat edebilmek adına büyük bir yükün altına girdiklerini belirtti.
Ahzab Suresi 21. Ayetinin sebebi nüzul rivayetlerini aktaran hocamız, ayetin iman edenler için hayatın her alanında en ideal örnek olarak Allah Resulü’nü takdim ettikten sonra, iman edenler için “Allah’a kavuşmayı umanlar, ahiret gününü arzulayanlar ve Allah’ı çokça zikredenler” niteliklerinin sayılmasına dikkat çekti.
Allah Resulünü (sas) örnek almanın; her daim hak ve hakikat ne ise onun yanında yer almakla mümkün olduğunu belirten hocamız: “Eğer gerçek manada hakkın yanında yer alırsan batıl senin karşında olur! Allah yolunda yürümenin de bir bedeli var, o yol dikenli bir yoldur. Eğer başladığın o yolu son güne kadar, hayatın yaşlandıkça gençleşen bir imanla devam ettirebilmek istiyorsan sahip olman gereken özellikler var” dedi ve ayette de geçen şu üç özelliği sıraladı:
1- Her zaman Allah’a kavuşma arzusuyla yanıp tutuşmak
2- Başkaları dünyayı ne kadar arzuluyorsa misliyle ahiret gününü arzulamak
3- Allah’ı çokça zikredip her zaman Allah’ı hatırda tutmak.
Efendimiz’in 23 senelik peygamberlik döneminde yaptığı asli görevlerinden birinin de muallimlik olduğunu söyleyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, ilim talebesi olan dinleyecilerinin nazarını Efendimiz’in (sas) dünyasından ilmin ihtiyaç duyduğu şu beş alan üzerine çekti.
1- En ideal muallim
2- En ideal muteallim
3- En ideal mektep
4- En ideal müfredat
5- En ideal menhec
İlim talebelerine Efendimiz’in (sas) hayatından öğrendikleri bilgileri hayatlarına aktarmaları için titizlikle çalışmaları hususunda nasihat eden hocamız Efendimiz’in (sas) “Size gecesi gündüz kadar aydınlık bir yol bıraktım.” hadisini aktardı ve bu hadis-i şeriften çıkarılacak şu 5 maddeyi sıralayarak sözlerini noktaladı.
1- Siret, Efendimiz’in (sas) takip ettiği yolun adıdır.
2- Siret, gecesi de gündüz kadar aydınlık olan yolun adıdır.
3- Siret, Müslümanlar tarafından takip edilmesi gereken yolun adıdır.
4- Siret, ifrat ve tefrit çizgisini değil itidal çizgisini yol olarak benimsemiş Peygamber yolunun adıdır.
5- Takip edildiği zaman, takipçilerini Darüs Selam’a ulaştıran yolun adıdır.
Programın sonunda hocamıza Siyer Kulübü adına Prof. Dr. Adnan Demircan tarafından bir tablo hediye edildi.
(452)