Rahmet, Barış ve Adalet Rehberi Hz. Muhammed (sas) | Şanlıurfa / Siverek

Muhammed Emin Yıldırım Hocamız geçtiğimiz günlerde İKRA-DER tarafından Hz. Peygamber’in veladetinin yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği programa katılmak üzere Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeydi.

Sözlerin en güzeli olan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile besmelesi çekilen programda konuşan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız “Rahmet, Barış ve Adalet Rehberi Hz. Muhammed (sas)” konusunu işledi.

Bulunulan coğrafyanın değer ve kıymetinin yüzlerce sahabiye yataklık yaptığından kaynaklandığını belirterek sözlerine başlayan Hocamız, hicretin 15-16. yıllarında İyâz b. Ganm (ra) komutasındaki İslam ordusunun Anadolu fetihleri için bu topraklara geldiğinde Halid b. Velid’in (ra) bu toprakları ordugah olarak edindiğini belirtti ve “Dolayısıyla biz, imanın tohumunu sahabenin ektiği bir coğrafyadan bahsediyoruz.” dedi.

Efendimiz’in (sas) Kur’an’da birçok farklı sıfatla anlatıldığını, bu sıfatlardan birinin de “üsvetün hasene” yani güzel bir örnek olduğunu belirten Hocamız şunları aktardı: “Bu ifadenin anlamı Allah Resûlünün mutlak manada önder, örnek ve model olması demektir. O’nun (sas) örnekliği yalnızca miladi 6. asırda yaşayan araplar için değildir, O’nun (sas) örnekliği kıyamete kadar her zamanda ve her alanda, hem erkek hem kadın için tüm insanlığı kapsar.”

Hocamız konferans boyunca Efendimiz’in (sas) örnekliğini 5 kavram çerçevesinde işledi ve Efendimiz’in (sas) hayatından aktardığı hadiselerle asr-ı saadetten günümüze bir pencere açtı.

1- İtikad

İtikad iman esaslarıdır ve işin başlangıç noktasıdır. Bugün Müslümanların öncelikli ve en önemli gündemleri iman olması gerekirken, maalesef gündemimizi en az meşgul eden konu oluyor ve istenen oranda hayatlarımızda karşılığını bulmuyor. İman ettiğimiz halde eğer hayatlarımızda bir değişim olmuyorsa hakiki manada iman edememişiz demektir.

2- Rahmet

Allah Resulü (sas) bir rahmet elçisiydi. Efendimiz’in (sas) ümmetine karşı olan merhameti Tevbe sûresinin son ayetlerinde de yer aldı. O’nun (sas) o engin rahmetinden sadece Müminler değil, hem düşmanları, hem de cihandaki tüm canlılar nasiplendi. O’nun (sas) herkese karşı duyduğu bu merhameti biz de ailemiz, çocuklarımız, işçilerimiz ile ilişkilerimize yansıtabiliyor muyuz?

3- Meşveret:

Efendimiz’in (sas) hayatındaki en önemli sünnetlerden biridir istişare. O (sas), Allah’dan vahiy alan bir peygamber olduğu halde 23 yıllık nübüvvet dönemi boyunca “ben liderim, ben bilirim” demeden her meseleyi yol arkadaşlarıyla istişare etti. Eğer ona ümmet olmak istiyorsak, meşvereti hayatlarımızda yeniden diriltmemiz gerek.

4- Barış / Selamet

Kur’an’ımız “sulh hayırlıdır” buyuruyor. Müslüman için en son seçenektir savaş. İslam barış ve selamet dinidir. Selamet kavramını tam anlamıyla anlamalı ve cihana da İslam’ın bir barış dini olduğunu yansıtmak zorundayız.

5- Adalet

Adalet herkese eşit davranmak değil, hak edene hak ettiğini vermektir. Bugün en adaletli davranması gerekenler Müslümanlar olması gerekirken, ne yazık ki yüzümüzü kızartacak adaletsizliklere imza atıyoruz. Eğer adaleti tesis etmek istiyorsak her zaman mazlumun yanında olmalı, “Zalim bizdense, ben bizden değilim!” diyebilmeliyiz.

Halkın büyük teveccüh ve katılımıyla gerçekleşen program, Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın yapmış olduğu dua ile nihayete erdi.

(433)