Peygamberimizi (sas) Çocuklarımıza Nasıl Anlatmalı? | 2. Oturum

Hz. Peygamber’in (sas) hayatını öğrenmek büyük, küçük bütün insanlar için gereklidir. Zira âlemlere rahmet olan Allah’ın Elçisi’nin (sas) getirdiği mesaj, insanlığın kurtuluşunun yegâne yoludur. Allah’ın Elçisi’nin bu mesajı nasıl anladığı ve yaşadığı ise bizim için önemlidir.

İşte bu öneme binaen Siyer Vakfımız ve Siyer Yayınları, Peygamberimizi (sas) ve O’nun elinde yetişen Sahâbîleri çocuklarımıza doğru bir şekilde anlatma amacıyla eserler hazırladı. Konunun anlaşılmasına da katkı sağlamayı amaçlayan Siyer Vakfımız ve Siyer Yayınları bu doğrultuda Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Eyüp Müftülüğü ve Eyüp Belediyesi’nin de destekleriyle “Peygamberimizi (sas) Çocuklarımıza Nasıl Anlatmalı?” konulu bir de panel tertip etti. 13 Ekim Cuma günü Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve iki oturumdan oluşan panel, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye Siyer Yayınları Editörü Muhammed Ali Alioğlu davet edildi.

Alioğlu, Siyer Yayınları’nın okullardaki müfredata yardımcı olması amacıyla hazırlanan Siyer-i Nebi kitaplarının hazırlık sürecine dair bilgileri misafirlerle paylaştı.

Akabinde selamlama konuşmalarını yapmak üzere Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Apak sahneye davet edildi. Apak, yapmış olduğu selamlama konuşmalarında şunları kaydetti:

“Biz akademisyenler olarak herhangi bir cemaat, tarikat vs. ayırmadan talep eden herkese hizmet vermek zorundayız. İlmimizle hizmet etmek konusunda Allah’a karşı sorumluluğumuz var. Bu sebeple halisane niyetle hizmet etmeye çalışıyor ve bu anlamda aynı niyetle hizmet etmekte olan Siyer Vakfı ve Siyer Yayınları’nın da yapmış olduğu çalışmalarına gücümüz nispetince destek veriyoruz. İnşallah bu hizmet Efendimiz’in (sas) doğru tanınmasına vesile olacaksa, biz hocalık görevimizi bir parça yerine getirmiş oluruz. Bu anlamda bu hizmette emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Adem Apak’ın akabinden söz, selamlama konuşmalarını yapmak üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza tevdi edildi. Günümüzde kaliteli iş yapacak insanların azlığından bahseden Hocamız, bu sıkıntının çözümünün istişare ve kollektif akıl üretmekte olduğunu söyledi. “Az olsun, benim olsun” mantığının Müslüman zihniyeti olmadığını vurgulayan Hocamız, “Herkes her işi güzel yapamaz ama kim hangi işi güzel yapıyorsa, oluşturulacak heyetlerle ortaya güzel işler koyma adına gayret etmeliyiz, biz de bunun için çalışıyoruz.” dedi.

Siyer Yayınlarının titiz bir çalışmanın ardından çıkarmış olduğu Peygamberim Serisinde, çalışmalar sırasında kendisinin de Sahabe ile ilgili ödevleri olduğunu belirten Hocamız şunları belirtti: “Veda haccında Efendimiz’i (sas) dinleyen sahabe sayısı bazı rivayetlerde muhtelif  olmakla birlikte 124 bin olduğu söylenir. Biz 124 bin sahabenin sadece 10 binini tespit edebiliyor, bu 10 bin sahabininse yaklaşık 9 binini sadece isim olarak biliyoruz. Geri kalan 1000 sahabiden 232 tanesini iyice tanırız. Bu 232 sahabinin kim olduğunu araştırdığınızda onların, hadis nakleden sahabiler olduğunu görürsünüz. Her kim Efendimiz’den (sas) bize bir hadis aktarmışsa onlar adeta ölümsüzleşmiştir. Eğer bu çağın insanı hayata bir iz bırakmak istiyorsa, akıllı adamın yapacağı iş; Peygamber’e dair bir iş yapmaktır. Çünkü onun adına yapılan her iş değer kazanır, bereket kazanır.”

Panelin ilk oturumu Siyer Yayınları Bşk. Ömür Yıldırım’ın moderatörlüğünde başladı. Oturum boyunca Uzm. Psk. Danışman Pınar Koç Yıldırım “Peygamberimizi ve Sahabileri Çocuklarımıza Anlatırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” konusunu, Çocuk Edebiyatçısı Bestami Yazgan “Peygamberimizi ve Sahabileri Çocuklarımıza Sevdirerek Anlatmanın Yöntemleri”ni, Ressam Gökhan Gülkan ise “Peygamberimizin ve Sahabilerin Çizgi Dünyasına Aktarımı” konusunu anlattılar.

Prof. Dr. Adnan Demircan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin ikinci oturumunda ise Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kelpetin “Çocuklarımıza Peygamberimizin (sas) Hayatını Nasıl Anlatmalı?”, Prof. Dr. Adem Apak “Çocuklarımıza Peygamberimizin Ahlakını Nasıl Anlatmalı?”, Muhammed Emin Yıldırım “Çocuklarımıza Peygamberimizin ve O’nun Arkadaşlarını Nasıl Anlatmalı?”, Prof. Dr. Şaban Öz “Çocuklarımıza Peygamberimizin (sas) Döneminde Yaşanmış Olayları Nasıl Anlatmalı?” konularını değerlendirdiler.

Panele katılan öğretmen, anne-baba ve talebelerin ilgiyle takip ettiği programın sonunda, Siyer Yayınları’nın farklı alanlarda uzman akademisyen, pedagog, psikolojik danışman, çocuk edebiyatçısı ve ressamlarla beraber yürüterek ortaya koyduğu Peygamberim Serisi okuyucunun beğenisine sunuldu.

(316)