Kayseri / Müslüman Tüccar: Hz. Osman B. Affan

82 İl 82 Sahabî projesi tüm hızı ile devam ediyor. Projenin 19. programı büyük bir coşku ve heyecan ile “Müslüman Tüccar Hz. Osman” başlığında Kayseri’de yapıldı. İlim ve Hikmet Vakfı’nın ev sahipliğini yaptığı program, Kayseri Özel İl İdare Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan program, selamlama konuşması ve projenin tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti. Ardından Muhammed Emin Yıldırım Hocamız kürsüye davet edildi. Hocamız, sözlerine neden Kayseri’de Hz. Osman’ın anlatılacağına dikkat çekerek başladı. Hocamız dedi ki: ” Kayserililer bu memleketin medarı iftiharı olarak gerçekten ticaret konusunda kabiliyeti olan insanlardır. Ticari anlamda kabiliyeti olan insanlara Asr-ı Saadet’ten bir tüccar anlatalım dedik. Bundan dolayı da Hz. Osman’ı seçtik. O gerçekten, o dünyanın en ideal tüccarlarından biriydi. Onun ticaretinden hem Allah, hem Resulü hem de müminler razı idi. Böyle olunca da dedik ki, Kayseri’de Hz. Osman dersek; onun şahsının üzerinden ideal bir ticaret adamına dair çok şeyler duyar, bu hakikatlerlede hayatımıza yeniden bir ayar verir, bazı şeylerin muhasebesini yaparak kendimizi toparlayabiliriz.”

Hocamız, daha sonra İslam’ın ticari sahaya getirdiği ilke ve mesajlardan bahsetti. Ticareti çok iyi bilen Mekke ve Medine ahalisine, bu alanda söz söylemenin kolay olmadığını, ama söylenen her sözün o insanlarda itiraz görmeden kabul edildiğinin altını çizdi.

Hz. Osman’ın hayatına dair bazı tabloları paylaşan Hocamız, onun nasıl bir ticari deha olduğunu örneklerle anlattı. Rûme kuyusunu satın alması, Medine çarşısının tesisinde oynadığı aktif rolü, Tebûk Gazvesi sırasında yaptığı o büyük infakı, Hz. Ebû Bekir döneminde attığı o büyük adımı, dinleyenleri adeta kendinden geçirdi.

Sözlerinin sonunda Hz. Osman’ın Müslüman tüccar nasıl olur sorusuna verdiği cevabı beş madde de özetleyen Hocamız, o beş madde de çok önemli noktalara dikkat çekti. O beş madde şunlardan oluşuyordu:

1- “Cennet karşılığında infak” sözünü duyduğunda, az yada çok elini cebine at ki, Müslüman bir tüccar olabilesin.
2- Yaptığın iş, İslami bir hizmet, hayırlı bir eylem, takdir gören bir amel olsa bile israf etme ki, Müslüman bir tüccar olabilesin.
3- Hududullaha/ Allah’ın sınırlarına ve Hukukullaha/Allah’ın hukukuna riayet et ki, Müslüman bir tüccar olabilesin.
4- Iskatını, hayırlarını ve infakını varislerine bırakmayıp, kendi ellerinle ver ki, Müslüman bir tüccar olabilesin.
5- Küçük hesapların, biter korkusunun, korkak adımların sahibi olma ki, Müslüman bir tüccar olabilesin.

Sözlerini Hz. Osman’ın nasıl şehit edildiğini anlatarak bitiren Hocamız, onun 82 yıllık uzun ve bereketli hayatının önemine dikkat çekerek sonlandırdı.

(3501)