En Güzel Örnek, En Kâmil Rehber / Antalya

KUR’ÂN YILI PROGRAMLARI ANTALYA’DAN BAŞLADI…

1437 Hicri yılını ‘Kur’ân Yılı’ olarak ilan eden Siyer Vakfımız, bu proje kapsamında Anadolu’nun sekiz farklı şehrinde, ‘Yaşayan Kur’ân Hz. Peygamber’ başlığında yapacağı programların ilkini Antalya’da yaptı. İlim Yayma Cemiyeti Antalya Şubesi’nin ev sahipliğini yaptığı program, Erdem Beyazıt Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İlim Yayma Cemiyeti Antalya Şube Başkanı Yunus Yüksel’in selamlama konuşması ile devam etti. Kur’ân Yılı için hazırlanan tanıtım filminin izlenmesinin ardından kürsüye Muhammed Emin Yıldırım hocamız davet edildi.

EN GÜZEL ÖRNEK, EN KÂMİL MİSAL

Sözlerine ‘Yaşayan Kur’ân Hz. Peygamber’ ifadesinin ne anlama geldiğini izah ederek başlayan Muhammed Emin Yıldırım hocamız şöyle dedi: “Böyle bir ifade çok önemli bir hakikati ortaya koyuyor. Hz. Peygamber (sas) Kur’ân’ın ilk muhatabı, ilk mübelliği, ilk muallimi, ilk mutallimi, ilk mübeyyini ve daha nice alanların ilkidir. Cenab-ı Hak, insana kendi içlerinden bir elçi seçerek gönderir, o elçiye ilahî vahyini ulaştırır, seçilen o elçide sadece vahyi muhataplara tebliğ etmekle kalmaz, talim eder, yani vahyi onlara öğretir; tebyin eder yani açıklar, mesaj ile arasına mesafe koyan muhatapları davet eder, bir de mesaja uyanları tezkiye eder, yani temizler, temizlenmeleri için gayret ortaya koyar. Dolayısı ile hangi peygamberden bahsedersek edelim, vahyin hayata dönüşmüş halinden bahsederiz. Son vahiy olan Kur’ân’ın ilk muhatabı Efendimiz (sas) de böyledir. O (sas) Kur’ânü’l-Hayy’dır/Yaşaya Kur’an’dır; O Kur’ânu’n-Natık’tır, konuşan Kur’ân’dır; dolayısı ile Kur’ân’ın hayata intikalinin en güzel örneği ve modeli O’dur.”

HAYATIN HER ANININ VE HER ALANININ REHBERİ

Kur’ân-ı Kerim’de Hz. Peygamber’in (sas) nasıl anlatıldığına dikkat çeken Hocamız, ‘Kur’ân’ın Hz. Peygamber’in değer ve kıymetini, görev ve sorumluluklarını, yetki ve sınırlarını’ çok özlü ifadelerle anlattığını söyledi. Ahzab Sûresi’nin 21. ayeti gölgesinde, ‘üsvetü’n-hasene’ ifadesinin nasıl anlaşılması gerektiğini çok önemli bilgilerle anlatan Hocamız, sözlerine şöyle devam etti: “Üsve; örnek anlamına gelir. Bu kelimenin kök anlamı ise; bir şeyi tedavi etmek, bakım yapıp onarmak ve asli haline döndürmektir. Hasene; ise en güzel, en yetkin ve en nitelikli anlamlarına gelir. O halde iki kelimeyi yan yana getirdiğimizde şöyle bir anlam ortaya çıkar: ‘En güzel, en yetkin, en mükemmel, en kâmil, model ve örnek…’ Bu modellik ve örneklik sadece hayatın belli alanları için değil, akla gelen-gelmeyen tüm alanlar içindir. Dolayısı ile ‘üsvetün hasene’ demek, hayatın tamamında örnek alınacak en güzel modelin var olduğunu kabul etmek demektir. Her alanın (mekân) ve her anının (zaman) tartışılmaz örneğinin Hz. Peygamber (sas) olarak kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir.”

GENÇ, EŞ, MUALLİM, TÜCCAR VE DOST OLARAK HZ. PEYGAMBER (sas)

Sohbetine genç, eş, muallim, tüccar ve dost olarak Hz. Peygamber’in nasıl örnek olduğunu anlatarak devam eden Muhammed Emin Yıldırım hocamız, siyerin içerisinden çok farklı ve güzel örnekleri birazda güncelleştirerek katılımcılarla paylaştı.

Hocamız sözlerini şöyle nihayete erdirdi. “Şimdi Kur’ân’ımız bir tarih kitabı olmamasına rağmen üçte ikilik kısmında tarihten bahsediyorsa, oturup bir daha düşünmemiz gerekir. Aslında Kur’ân örnek ve ibretler üzerinden mesajlarını veriyor. Çünkü örnek yoksa eğitim/talim yoktur. Örnek yoksa istenilen düzeyde başarı da yoktur. Hal böyle olunca, en güzel örnek, en kâmil rehber olan Efendimiz’e (sas) hayatımızda olması gereken ihtiyaç daha derin bir şekilde hissedilmektedir. İşte bundan dolayı gelin Efendimiz’in (sas) daha iyi tanıyalım, meseleyi sadece hissiyatta bırakmayalım, O’nu (sas) tanımak bizlerin büyük bir yükümlülüğüdür; tanıyalım ki, dertlerimize yanlış yerlerde derman aramayalım.”

İKİNCİ PROGRAM MALATYA’DA…

Anadolu programlarının ikincisi 15 Kasım 2015 Pazar günü ‘Rauf ve Rahim Bir Elçi’ başlığında Malatya’da yapılacak.

Daha fazla bilgi için 0 212 544 76 99 nolu telefonu arayabilir; www.82il82sahabi.com, www.siyervakfi.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Yapılan tüm programları ise www.siyertv.com adresinden izleyebilirsiniz.

(1959)