9- İslami Tebliğde Sinemanın Yeri / İsmail Lütfi Çakan

Hassan bin Sabit Sinema Akademisi’nde bu hafta Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan’ın katılımıyla “İslamı Tebliğde Sinemanın Rolü” başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Hadis ilmindeki kıymetli çalışmalarının yanı sıra birçok senaryoda kaleme almış olan Çakan, konuşmasına tebliğ ve irşad kelimelerini açıklayarak başladı. Özetle, İslam’ı insana ulaştırmanın adının tebliğ olduğunu söyleyen Çakan, Tebliğde imrendirmenin irşatta ise bilgilendirmenin esas olduğunu söyledi. Peygamber Efendimiz (a.s.m)’ın tebliğ araçlarından da bahseden Kıymetli Çakan, bu araçların; el, dil ve kalp olduğunu günümüzde ise Çağdaş tebliğ metodolojisi ve aracı olarak sinemanın var olduğunu vurguladı.

Öğrencilik yıllarında yapmış olduğu tiyatro ve senaryo çalışmaları hakkında önemli tecrübelerinden de bahseden Çakan, Sabah camide vaaz ediyor akşam ise sahneye çıkıp piyes oynuyorduk böylece il il gezmiştik, dedi. Çakan, bu piyesler vasıtasıyla Müslümanların tiyatro ve senaryo alanındaki ciddi eksikliklerini de görme fırsatı yakaladıklarını sözlerine ekledi. Senaryosunu yazmış olduğu ‘’Onlar Böyleydi’’ adlı piyesin o tarihlerde Cağaloğlunda sahnelendiğini ve ünlü bir tiyatro oyuncusunun “işte tiyatro bu” diyerek hayranlığını belirttiğini söyleyen Çakan, Müslümanların bu alanda ciddi başarılar yakalayabileceklerine inandığını sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.

(853)