6. Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması Gala ve Ödül Töreni

Siyer Vakfımızın bu yıl altıncısını düzenlediği ve geleneksel hale getirdiği, Hz. Peygamber’e (sas) ithaf edilmiş ilk kısa film yarışması olma özelliğini taşıyan Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Siyer Vakfımızın organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen yarışmamızın gala ve ödül töreni, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Bu yıl “Aile” teması ile yapılan yarışmamızda 63 farklı ülkeden toplam 574 eser yarıştı. Ulusal ve Uluslararası olmak üzere 2 ayrı bölüm, 4 ayrı kategoride 8 en iyi esere toplamda 100.000 TL ödül verildi. Ayrıca bu yıl onur ödülüne Rahmetli Ahmet Uluçay layık görüldü.

Sunumunu Ali Nur Türkoğlu’nun yaptığı program Hafız Osman Bostancı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından selamlama konuşmalarını yapmak üzere yarışmamızın Proje Koordinatörü Cemil Nazlı sahneye davet edildi.

Etkinliği gerçekleştirmekte oldukça zorlandıklarını ama her şeye rağmen programı gerçekleştirebildikleri için mutlu olduklarını belirten Nazlı, şunları aktardı:

“Sanatsal çalışmalar ülkemiz ve dünyada belki de en zorlu dönemini yaşıyor. Bu kurak ve verimsiz iklimden maalesef sinema ve sinema camiasına mensup insanımız da oldukça olumsuz etkilendi. İşte bu yüzden umudu devam ettirebilmek, şartlar ne olursa olsun hayat devam ettikçe sanatın da devam etmesi gerektiğini, sanatsal faaliyetler ve üretimin gerçekleşebileceğini göstermek istedik.”

Cemil nazlı Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın yoluna önümüzdeki yıldan itibaren festival olarak devam edeceğinin müjdesini vererek konuşmasını nihayete erdirdi.

Bu Senenin Onur Konuğu: Ahmet Uluçay

6. Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmasının bu seneki Onur Konuğu, bir vefa gereği Türk Sinemasının mihenk taşlarından biri olarak nitelendirilen Ahmet Uluçay oldu.

Uluçay ailesi adına onur ödülünü Nuray Kayacan’a takdim eden sanatçı Hasan Kaçan, “Rol model alarak şekillenmemizi sağlayan önemli bir sanat dalı. Ayrıca geçen yıl jüriliğini yaptığım Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmasının seneye festival olarak devam etmesinden gurur duydum.” dedi.

Sağlık Çalışanlarımıza Özel Armağan

Programımızda son dönemde yaşanan pandemi sürecinde insanlığa hizmet için canları pahasına çalışan sağlık çalışanlarımız da hatırlandı.

Sağlık çalışanları adına dikilen fidanların plaketini Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu tüm sağlık çalışanları adına Dr. Aytekin Coşkun’a takdim etti.

Medeniyetimizin büyük bir tefekkürü olduğunu ifade eden Tevfik Göksu şunları aktardı: “Tefekkürün ortaya çıkmış haline kültür sanat diyoruz. Tefekkürünüz yoksa, tecessümünüz de olmaz. Eğer ruh dünyamızdaki yansımaları insanların baktığı bu ekranlara yansıtabilirsek gönülden bağlar kurabiliriz. Bu bağların kurulmasına vesile olacağını düşündüğüm bu yarışmanın organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Sağlık çalışanları adına ödülü alan Dr. Aytekin Coşkun bu yarışmanın içinde sağlık çalışanlarına da zaman ayırıldığı ve unutulmadığı için tüm emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirtti.

Daha sonra sahneye davet edilen T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı projenin gerçekleşmesinde gayret gösteren tüm emekçilere teşekkür ederek eserleri değerlendiren jürilerin başkanlarına plaketlerini takdim etti.

Demircan, “Sinema son yüzyıl içinde birçok sanat dalını barındıran ve kültürün gelecek nesillere restore edilerek aktarılmasını sağlayan en önemli araç. Aynı zamanda Siyer Vakfının özellikle kısa film üzerine yaptığı çalışmaları takdir ediyorum.” dedi.

Ödüller Sahiplerini Buldu

Ulusal Bölümde Kurmaca, Belgesel, Animasyon ve Senaryo dallarında 17 finalist arasından en iyi 4 esere, Uluslararası bölümde yine aynı kategorilerde 14 finalist eser arasından en iyi 4 esere ödül ve plaketleri takdim edildi.

Ulusal En İyi Kurmaca Ödülünü Kasım Ördek’e takdim eden Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım Hocamız şunları aktardı: “Büyük bir medeniyetin çocuklarıyız. Ancak yalnızca medeniyetimizin büyüklüğü ile övünür üzerine bir şey koymazsak görevimizi yerine getiremeyiz. Medeniyetimizin övülmeye ihtiyacı yok, bu çağda yeniden temsil edilmeye ihtiyacı var.

Allah Resûlü’nü (sas) anlatan çok kıymetli eserler var ama ne yazık ki O’nu hep savaşlarla anlatıyoruz. Allah Resûlü (sas) bir medeniyet kurarak gitti ve bu medeniyet sadece savaşlarla anlatılmamalı.

Ben bu işin bir cihad olduğuna inananlardanım. Bu çağda İslam adına bir şeyler söylenecekse bunun için en güçlü alanlardan biri de sinemadır.”

Muhammed Emin Yıldırım Hocamız 6 yıldır Siyer Vakfımızın çatısı altında yürüyen yarışmanın bundan sonra çalışmaların yeni kurulacak olan Fidan Sanat Merkezi altında devam edeceğinin müjdesini vererek sözlerini nihayete erdirdi.

Yurtdışından pandemi sebebiyle finalistlerin video kayıtları ile katıldığı gecede ödül alan eserler şöyle sıralandı.

ULUSAL BÖLÜM

Ulusal En İyi Kısa Kurmaca Film: “Yağmur Olup Şehre Düşüyorum” | Kasım Ördek – İstanbul
Ulusal En İyi Kısa Belgesel Film: “Yeni Baştan” | Taha Ovacı – İstanbul
Ulusal En İyi Kısa Senaryo: “Cemre” | Nuri Cihan Özdoğan – Adana
Ulusal Animasyon Jüri Özel Yapım Destek Ödülü: “Baca” | Mehmet Akif Güler – İstanbul         

ULUSLARARASI BÖLÜM

Uluslararası En İyi Kısa Kurmaca Film: “LUNCHBOX” | DEMET DERELİOGLU ARAN / ÇEK CUMH.
Uluslararası En İyi Kısa Belgesel Film:
 “MALEKIA” | MOHAMMADBAGHER SHAHİN / İRAN
Uluslararası En İyi Animasyon Ödülü:
 “RENAIDANCE” | ZHİE YANG-WENJİE WU-HAN CHEN / ABD
Uluslararası En İyi Kısa Senaryo Ödülü: “CODE NAME RED CROW” GİORGİO MARCONİ / İTALYA

(130)