2. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması Ödül Töreni

Siyer Vakfımız tarafından ikincisi düzenlenen Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması Ödül Töreni yapıldı.

2010 yılında hizmete giren ve kurulduğu günden itibaren “Alemlere Rahmet” olarak gönderilen Peygamber Efendimiz’in (sas) daha iyi anlaşılması, tanınması, kavranması adına çalışmalarını aralıksız sürdüren Siyer Vakfımız, Peygamber Efendimiz’e (sas) ithaf ettiği ve gelenekselleştirdiği Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın ikincisini dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Programın sunumu Bekir Develi tarafından yapıldı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği programımız 2014 yılında Hırvatistan’da düzenlenen Kur’an’ı Kerim Tilaveti yarışmasında birinci olan, Edirne Selimiye Cami İmam Hatibi Hafız Alpcan Çelik’in Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başladı.

Yarışmaya Katılım İki Kat Arttı

Sahneye davet edilen Siyer Vakfı Başkanımız Mehmet Kaya selamlama konuşmalarında, Siyer Vakfı’nın Hicri 1437. Yılını Kur’an Yılı olarak ilan ettiğini, bu çerçevede organize edilen projelerden biri olan Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’na geçen yıl 50 kısa filmin başvurduğunu ve bu sene bu sayının 103 kısa film ile büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Siyer Vakfı’nın sinemaya İslami bir bakış açısı ve yeni bir ufuk kazandırmak gayesiyle geçen sene başlatılan Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi’nin bu sene içeriğine senaryo yazarlığı eğitimlerinin de eklenerek devam edeceğini ve Şubat ayında söz konusu eğitimlere katılım için başvuruların alınmaya başlayacağını belirten Kaya, sözlerini 103 film ile yarışmaya katılan tüm film sahipleri ve yönetmenlerine, filmleri değerlendiren Jüri Başkanı Derviş Zaim ve onun şahsında tüm jüri üyelerine, projenin sponsorluğunu üstlenen ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak beye ve tüm misafirlere teşekkürlerini sunarak noktaladı.

Sinema Bir Tebliğ Aracıdır

Ardından sahneye Muhammed Emin Yıldırım Hocamız davet edildi. Sözlerine salondaki misafirleri selamlayarak başlayan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, “Allah resulünün adına yapılan bir iş insanı titretmeli ve O’nun adına yapılan işlerde hamaset olmamalı hamiyet olmalı, hesabi olmamalı hasbi olmalı, israf olmamalı nezafet letafet olmalı, dengesizlik olmamalı itidal olmalı, hepsinden önemlisi riya olmamalı ihlas olmalı.” dedi. Peygamber Efendimiz’in (sas) o gün yaşanan dünyada belli alanları İslamileştirdiğini ve tebliğe birer araç kıldığını belirten Hocamız, sünnet üzere yaşamak istiyorsak aynısının bugün de yapılması gerektiğini söyledi. Hocamız, “O gün şairler, nâdiler vardı, bugün onların yerini alan şeylerden biri olan sinemayı da içini doldurarak bir tebliğ aracı yapmalıyız.” Dedi.

Sinemanın da Müslümancasının olabileceğine vurgu yapan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, Peygamberimizin adını ötelere taşımak için 5 şeye ihtiyaç olduğunu söyledi:

1- Derin bir aşk
2- Güçlü bir yürek
3- Özgün bir dil
4- Kapsamlı bir fıkıh
5- Medeniyetimize yaslanan bir hikmet

Bu Yarışmanın Kaybedeni Yok

Bu yarışmanın kaybedeninin olmadığını söyleyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, “Böyle büyük bir işin içinde olan tüm yarışmacılar kazandılar.” dedi ve konuşmasını tüm misafirlere, katılan tüm yarışmacılara, Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’a ve jüri üyelerine şükranlarını sunarak sonlandırdı.

Hocamızın konuşmasının ardından jüri heyeti adına Jüri Başkanı senarist, yönetmen Derviş Zaim selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Böyle bir gecede ve organizasyonda bulunmaktan dolayı çok mesut olduğunu söyleyen Derviş Zaim yarışmaya belgesel film, animasyon gibi çok farklı türlerde katılımların olduğunu ve yarışmanın bundan sonraki senelerde çok daha kaliteli filmler çıkaracağını düşündüğünü belirtti. Yarışmaya katılan tüm yarışmacıları tebrik eden Derviş Zaim’e Siyer Vakfı Başkanımız Mehmet Kaya tarafından plaketi takdim edildi.

Yarışmanın jüri üyeleri olan Prof. Dr. Ümit Meriç, Cihan Aktaş, Nurten Sancak, Gökhan Yorgancıgil, Gökdemir İhsan, Bülent Ata ve Mehmet Kaman’a plaketleri jüri başkanı Derviş Zaim tarafından takdim edildi.

Plaket takdimlerinin ardından ödül törenine geçildi. Yarışmanın Sponsor Özel Ödülünü Seda Kaya’nın yönettiği “Bir Senaryo Yaratmak” adlı kısa film aldı. Seda Kaya’ya ödülünü ise Nurten Sancak takdim etti.

Jüri Özel Ödülü’ne “Gün Batarken” isimli kısa filmiyle layık görülen Şenol Çöm, ödülünü Jüri başkanı Derviş Zaim’in elinden aldı.

Mansiyon Ödülü’ne yönetmenliğini Orhan İnce’nin yapmış olduğu “Adem Başaran” isimli kısa film layık görüldü. İnce’ye ödülü, araştırmacı, yazar Prof. Dr. İskender Pala tarafından takdim edildi. Yarışmaya katılan tüm yarışmacıları tebrik ettiğini söyleyen Prof. Dr. İskender Pala kazananlara verilen ödüllerin ahirette alacakları ödüllere nazaran çok az olduğunu, asıl ödüllerini orada gümüş tepsilerde alacaklarını vurguladı. Bu yarışmanın kapsamının artarak devam etmesi gerekiyor diyen Pala, günümüzde insanlığın çektiği sancının tek çaresinin Rasulullah Efendimiz’in (sas) hayatını çok iyi öğrenmek olduğunu söyledi.

Canat Unutulmadı

Yarışmanın onur konuğuysa şair, yazar, oyuncu Hasan Nail Canat’ın eşi Sevim Canat hanımefendiydi. Canat’a Prof. Dr. Ümit Meriç’in elinden plaket takdim edilmesiyle 2014 yılında vefat eden merhum Hasan Nail Canat da rahmetle anıldı.

Yarışmanın 3.lük ödülünü takdim etmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç sahneye davet edildi. 3.lük ödülüne layık görülen kısa film, yönetmenliğini Mehmet Şerif Akkoyun’un yaptığı “Kıyamet Şehri Arayış” oldu. Filmin ödülünü yönetmeni Mehmet Şerif Akkoyun adına ekip arkadaşı Mehmet Emin Aktaş aldı. Öyle bir yarışma yapacaksınız ki kaybedeni olmayacak diyen Ak Parti Milletvekili Halis Dalkılıç yarışmaya katılanlara, jüri üyelerine, sponsorlarına, Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım’a şükranlarını sundu.

Bizim Önderimiz Hz. Muhammed’dir

Program, tek başına sponsorluğunu üstlenen ES Medya’ya teşekkür mahiyetinde, Es Medya Yöneticisi Ethem Sancak’a plaket takdimiyle devam etti. Plaketini Siyer Vakfı Başkanımız Mehmet Kaya’dan alan Ethem Sancak programa katılan misafirleri selamlayarak sözlerine başladı. Peygamberimiz’in insanlığın gaflet ve dalalet içinde yaşadığı bir zamanda, Yaratanımızdan aldığı emirle Kur’an’ın sesi ve uygulayıcısı olduğunu ve o büyük medeniyetin doğuşuna önderlik ettiğini belirten Ethem Sancak “O ezeli ve ebedi ulu önderimizdir” dedi.

Gençler Hz. Muhammed İle Tanıştırılmalı

Hz. Peygamber’in bunu Kur’an’ın büyük mucizesiyle gerçekleştirebildiğini söyleyen Sancak sözlerine şöyle devam etti: “Tarihçiler derler ki İslam kılıçla değil bilgi, bilinç ve şuurla yayılmıştır. Sosyalizmden liberalizme beşeri kurtuluş reçetelerinin hepsinin iflas ettiği günümüzde biz de, gaflet ve dalalet dönemini yaşıyoruz. Dolayısıyla biz, beşere yeniden konuşan Kur’an’ı anlatmak zorundayız.”  Anlatımın en iyi yolunun sinema olduğunu vurgulayan Sancak “Sinemayı iyi kullanmalı, Hz. Peygamber’i insanlığın en ücra köşesine kadar taşımalı, onu anlamalı ve anlatmalıyız.” Dedi. Yeryüzünde yaşayan her insanın, özellikle gençlerin, Hz. Peygamber’in yaşamı ve söylemiyle tanışırlarsa mutlaka ona itaat edeceklerine ve onun birer neferi haline geleceklerine inandığını belirten Sancak bunun yolunun anlatmaktan geçtiğini, sinemanın da çok önemli bir anlatım dili olduğunu vurgulayarak “Bu yüzden biz, sinemayı mutlaka kullanmalıyız.” Dedi.

Yarışmada 2.lik ödülüne layık görülen “Anne ve Çocuk” isimli kısa filmiyle yönetmen Murat Bozkurt ödülünü Es Medya Yöneticisi Ethem Sancak’ın elinden aldı.

1.lik Ödülü: Masumiyetin Düşüşü

Yarışmanın 1.lik ödülüne “Masumiyetin Düşüşü” isimli kısa filmiyle yönetmen Yunus Namaz layık görüldü. Namaz, ödülünü Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın elinden aldı. Ödülü takdim eden Hocamız, bir sonraki yıl da düzenlenecek olan yarışmaya katılımın sayısal manada artmasının yanı sıra, yarışmanın uluslararası düzenlenmesi ve farklı coğrafyalardan da katılım olmasını temenni ettiğini belirtti.

Dereceye giren film sahiplerine verilen ödüller ise şöyleydi: Birincilik Ödülü 15 bin, İkincilik Ödülü 10 bin, Üçüncülük Ödülü 5 bin, Mansiyon Ödülü 3 bin ve Jüri Özel Ödülü 2 bin Türk Lirası. Ödüllerin verilmesinin ardından dereceye giren filmlerin de izlenmesiyle program nihayete erdi.

Sinema sektöründe Peygamber Efendimiz’in (sas) hayatı boyunca mücadele ettiği davanın anlaşılabilmesi konusunda bir farkındalık oluşmasını sağlayacak kısa metrajlı filmler üretilmesi ve bu niyetteki insanların desteklenmesi amacıyla tertip ettiğimiz 2. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın Rabbimizden salih bir amel olarak kabul edilmesini niyaz ederiz.

(1040)