Kocaeli / Kur’an’ın Tercümanı: Hz. Abdullah Bin Abbas

KUR’AN’IN TERCÜMANI ABDULLAH B. ABBAS KOCAELİ’NDEYDİ.
Siyer Araştırmaları Merkezi’mizin düzenlediği 82 İl 82 Sahabî projesinin 14. programı Kocaeli, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde büyük bir katılım ve coşku ile gerçekleştirildi.
Ümmetin ilim deryası ve dâhisi, müfessirlerin sultanı, âlimlerin âlimi ve Peygamberimizin amcasının oğlu olan Abdullah b.Abbas çok farklı yönleri ve özellikleri ile anlatıldı.
Zeynep-Der’in ev sahipliğini yaptığı programa Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlandı. Dernek adına selamlama konuşmasını yapan Sabiha Ateş Alpat Hanımefendi “böyle güzel bir hizmeti icra ediyor olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını, bugün toplumun en fazla ihtiyaç duyduğu kulluk bilincinin ancak sahabe efendilerimizin hayatlarının anlaşılıp takip edilmesine bağlı olduğunu” ifade etti.
Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, ” Allah’ın bizden istediği kulluğun tam anlamı ile ortaya konması için, kulluğun en has, en güzel ve en doğru halini ortaya koyan sahabenin rehberliğine ihtiyacımızın olduğunu” belirterek sözlerine başladı.
Tüm katılımcıların merakla bekledi, neden Kocaeli’nde Abdullah b. Abbas’ın anlatıldığı sorusuna ise Hocamız şöyle cevap verdi: “Miladi 674’de İstanbul’un Fethi için tüm Anadolu’yu geçerek Kadıköy’e varan İslam ordularının içinde, tam 63 tane sahabe vardı. Bu sahabilerden birisi de Abdullah b.Abbas’tı. Bu topraklarda ayak izleri olması hasebi ile Kocaeli’nde o anlatılacaktır.”
Konuşmasına Abdullah b. Abbas’ın hayatından örnekler aktararak devam eden Yıldırım, İbn Abbas’ın üzerinden bugünün anne ve babalarına çok önemli mesajlar verdi. Âlimlerin kendiliğinden yetişmediğini belirten Yıldırım, bu konuda Allah’ın seçmesi, zeminin uygunluğu ve kişinin durumu başlıklarında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
Hz. Peygamber’den aldığı; “”Allah’ım! Onu dinde fakih kıl ve ona tevili öğret!” duasının ne anlama geldiğini belirten Hocamız, bu duanın icabeti ile İbn Abbas’ın Kur’an ve Sünnet anlayışının nasıl olduğuna dair bazı örnekler paylaştı.
Konuşmasını İbn Abbas’ın hayatından alınması gereken mesajlarla bitiren Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, beş madde ile bu mesajları katılımcılarla paylaştı. O beş madde şunlardan oluşuyordu:
1- Peygamberinin rüyasını ve hedefini, kendine emel olarak belirler ki, O’nun sesini ve sedasını, sessizliğe mahkûm etmeyesin.
2- İlme karşı derin bir iştiyakın, ihsan şuurundan kaynaklanan sarsılmaz bir ihlâsın, şartlara takılmadan düzenli ve istikrarlı bir çalışman olsun ki, gerçek manada talebe olabilesin.
3- Salihlerin meclislerinden ve onların ayak izlerinden ayrılma ki, onlar tarafından fark edilebilesin ve onlardan dua alabilesin.
4- Gözünü haramlardan, kulağını dedikodulardan, yüreğini kötü duygulardan arındır ki, safi bir dimağ ile Kur’an ve Sünnet rahlesinin önüne oturabilesin ve gerçek manada istifade edebilesin.
5- Hasedin Allah’a karşı haddi aşmak olduğunu unutma ki, her durumda Allah’tan razı olasın ve her durumda Allah’ı razı etmek için gayret gösterebilesin.
Projenin 15.programı Kütahya’da “Cennetin Özlediği Sahabî Ammar b. Yasir” ile devam edecek.

(3194)